København...... og Verdens beste Restaurant, Noma Part 1

 

 

 

 

 

Hurra for pappa som fyller 60 år!!!!!! Den 23 juli 2012 ble pappa 60 år og det er en ting han har gått å pratet om i laaaaang tid, nemlig å gå på Restaurant Noma i København. Han har faktisk nevt det i et par år at det er en restaurant han vil på hvis man i det hele tatt klarte å være så heldige å få et bord der. Han pratet så mye om stedet det siste halvåret (før vi skulle dit) at vi slet med å holde oss alvorlige og ikke røpe hemligheten. Var det noen rundt han som pratet om restauranter eller mat og drikke så kunne du banne på at pappa klarte å nevne Noma på en eller annen måte:) For de som ikke vet hva Noma er så kan jeg jo fortelle at Noma er en førsteklasses gourmet restaurant som ligger på Christianshavn i huset Nordatlanterens brygge i København, Danmark. Bragdene som restauranten har utført er enorme innen bransjen, i 2008 ble den stemt frem til å være den 10. beste restauranten i verden (av topp 50 restauranter). I 2009 rykket de opp til en imponerende tredje plass samt at de også vant "The Chef's Choise award", og i 2010 kom Noma helt til topps. Det samme skjedde igjen i 2011, Noma ble kåret til verdens beste restaurant i følge San Pellegrino listen, og ikke tro at 2012 ble noe dårligere år, den 30. april 2012 fikk Noma førsteplassen på Restaurant Magazines liste 'The World's 50 Best Restaurants'.


Denne eksklusive restauranten har hele to stjerner i Michelinguiden, og de er den eneste restauranten i Danmark som kan smykke seg med dette. De serverer kun nordisk/skandinavisk mat, laget fra de beste råvarene i disse landene. 

 

Men alt dette tilhører lørdagens hendelser, vi dro jo til København fredag.

 

Først å fremst burde jeg jo nevne at pappa viste ingen ting om hva vi skulle gjøre den helgen, han hadde blitt bedt om å pakke en koffert og komme seg til Gardermoen. Mamma prøvde å si vi skulle til Bergen, mens min venninne Sissel (som var på jobb på Gardermoen når de kom) sa de skulle ta Trysil ekspressen. Vel, vi fikk i alle fall geleidet pappa til en sjekkinn skranke, hvor det stod på skjermen, gratulerer med 60 års dagen, god tur til København. Veldig skuffa nå for at jeg ikke finner igjen det bildet, men man kan jo tenke seg selv hvor gøy det er. I tillegg til dette hadde pappa fått brev med clues, fra meg og min søster, om hva som skulle skje. Så lang visste han at vi skulle til København, men ikke noe mer enn det. Synes også jeg må nevne litt om hvordan vi faktisk fikk bord på Noma, det er jo bare åpent for booking den første mandagen i måneden fra ca 10-13 på telefon, eller man kan sende mail. Vi hadde jo så klart sendt mail men måtte ringe også. Det tok meg og Stine tilsammen ca 300 telefon "samtaler" før vi faktisk kom igjennom og fikk booket bord til den store dagen. Gjett om vi var fornøyde med oss selv, for det er faktisk ikke alle som klarer å skaffe seg bord der, i nalle fall ikke uten å prøve en del ganger. 

 

Da vi ankom København måtte pappa finne ut hvor vi skulle. Dette skjedde ved at han fikk et lite brev fra oss og så skulle han navigere oss i riktig retning. Bare å håpe at vi kommer frem til riktig hotel:)

 

 

 

 

 Så bar det rett til hotellet, Hotel Danmark, som ligger ca 5-10 minutter gange fra sentralbane stasjonen, og ca 3 minutter gange fra Rådhusplassen og Strøget. Har bodd på det hotellet en gang før når jeg var på tur med jobben og selv om vi hadde litt problemer med hotellet den gangen hadde jeg sjanset på å booke det igjen. Kanskje ikke beste ide, går det dårlig første gang, ja så er det en stor sjanse for at det går dårlig neste gang også. Min mor og søster fikk spørsmål om de ville dele rom, altså mamma og pappa, Stine og Bobby på samme rom! Når vi kommer 3 par så burde man skjønne at det er rimelig uaktuelt. Det ordnet seg til slutt da, men kommer ikke til å booke med inn her igjen. Orker ikke alt det tullet der, skal ikke måtte argumentere sin sak ovenfor resepsjonen for å få de rommene man har booket. Hadde de sagt med en gang at de var overbooket og at vi alle hadde blitt flyttet til et annet hotel så hadde det vært en annen sak, men orker ikke å argumentere for at mamma og Stine med menn skal slippe å dele rom. Uansett, vi satte oss i baren og ventet til de fikk ordnet opp vi da:)  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Siden vi ankom hotellet utpå ettermiddagen var det ikke mye tid til å gjøre annet enn å skifte og dra ut for å spise middag. Stine hadde fikset oss bord på Custome House som ligger på Københavns havn og er en dansk/europeisk trendrestaurant. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ble en drink i den fancy baren før vi satte oss ved bordet. Passet jo oss veldig bra det. Var veldig greit å komme til et sted hvor det ikke var noe stress og vi kunne bare sette oss ned ved et bord, få et glass øl og vin, og så vente på å bli hentet når bordet vårt var klart. Bordet var jo klar lenge før oss og det var ikke noe problem vi kunne sette oss når det passet oss best. 

 

 

 

 

 

 

 

Både maten og drikken var veldig bra på Custome House og servicen like så god, alt var rett og slett kjempe bra, og vi stor koste oss. Kan til og med hende at pappa lurte litt på om dette var bursdagsgaven hans i og med at vi ikke hadde nevt noe mer enn dette. Men neida, etter middagen fikk han et nytt brev hvor det stod morgenmdagens hendelser.........

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Her sitter bursdagsbarnet og leser at ja, vi skal på Noma

 

 

 

 

 

 

Dagen etter var det bare å stå opp og komme seg ut i det fine været. Frokost var ikke inkludert på hotellet så vi trasket av sted til Strøget for å spise frokost der. Finnes jo ingen ting bedre enn danske smørbrød, og jeg vet om en bar/pub med matservering som har veldig gode smørbrød. Første du kommer til på høyre hånd når du går inn i Strøget fra Rådhusplassen Hadde jo også en liten baktanke med å spise frokost på en pub, måtte jo ha skikkelig dansk øl ved siden av, ja, selv om det var frokost, klokka var jo rundt 11 og vi feiret bursdag.

 

 

 

 

 

 

Etter frokosten fant vi ut at det kunne være greit å splitte seg opp, man får liksom gjort litt mer hvis man går to og to sammen i stedet for 6 personer som skal både hit og dit. Stine og Bobby hadde en milelang shopping liste de skulle igjennom mens vi andre hadde bare tenkt til å gå litt rundt. Det er en av de flotte tingene med København, det er så lett å bare gå rundt å titte, eller sette seg ned på en fortaus cafe og se på livet. Det blir jo alltids litt shopping da, finner jo så klart en eller annen butikk jeg bare må innom. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Strøget er jo fult av turister og jeg må innrømme at jeg hører nesten flere nordmenn der enn dansker, og det er kanskje en grunn til det. Men selv om det er midt i turist klynga så er det et sted man bare må gå igjennom når man er i København. De to obligatoriske stedene er Strøget og Nyhavn. Sikker mange dansker som kan fortelle om mange andre flotte steder hvor det ikke er propp fult av turister, byen er jo bare fantastisk. Hvis man er i København for første gang så burde man jo egentlig også gå innom HC Andersen museet og rett ved siden av har man Ripley's Museum, believe it or not. Var ikke innom der denne gangen for jeg har vært der en gang før og da har man liksom sett det. Veldig fint sted å ta med seg barn, de vil elske det. Synes faktisk det var litt interessant selv. 

 

 

 

 

 

 

Den store kvelden var kommet og det var bare å gå tilbake til hotellet for å freshe seg opp litt. Nå skulle det feires, og vi måtte jo møtes for et glass vin i bakgården til hotellet før vi tok taxi til Noma. Vi var rimelig spente kan man si, følte oss ganske eksklusive der vi satt og visste at vi skulle på verdens beste restaurant. Det er vel kanskje once in a lifetime. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mottakelsen da vi kom inn var jo helt fantastisk. Det er jo flere ansatte der enn det er plass til gjester, men det er vel en del av konseptet og opplevelsen. Vi satte oss ved bordet og jeg må innrømme at jeg var litt overrasket over den simple innredningen. Men det så jo kjempe flott ut der da, men trodde det skulle være mer på bordet for å være ærlig. Vi ble ønsket velkommen og den første servitøren fortalte litt om stedet og vi bestilte en flaske champagne for å ta en skål. Tror ikke jeg får oppleve en slik champagne så veldig mange ganger i livet for den kostet 1600 danske kroner for flaska. Men her skulle vi ikke spare på pengene, man blir 60 år bare en gang og dette hadde vi gledet oss til. Etter vi hadde fått champagnen og utbringt en skål så sa servitøren velbekomme og at det bare var å forskyne seg av første rett. Men, det var da ingen ting på bordet, bare noen hvite kubbelys og et par blomster vasker som stod på bordet. Pluss en liten tallerken med litt majones. Ikke så det ut som det skulle komme noe heller, skulle vi spise majonesen? Jeg måtte sjekke servietten om den var spisende, hadde jo hørt litt om dette stedet og visste at vi måtte vente det uventede. 

 

 

 

 

 

 

 

Så klart var jo dette en del av opplegget og jeg tror vi reagerte akkurat slik de hadde håpet vi skulle. Ble jo da fortalt at første rett var blomstene! Ikke helte buskasen, men det brune som så ut som litt tjukke kvister. Det var nemlig knekkebrød som skulle spises med majones. Og gjett om det var godt, var jo helt frisk og nylaget. Ikke Wasa knekkebrød man kjøper i butikken. 

 

 

 

 

Vi måtte jo le ganske godt av dette og vi var veldig spente på hva mer vi kunne vente oss. Vi visste jo på forhånd at vi skulle igjennom 20 retter så her var det nok mye å glede seg til. Var jo også livredd for at vi skulle bli mette lenge før vi fikk smakt på alt. Neste rett kom og vi lurte på hva i all verden er det vi skal spise nå? Det var jo litt lys mose oppå grønn mose, og det var ordentlig grønn, våt mose. Kan det spises? Men så klart blir man jo forklart alle rettene av servitørene og kokkene, og de sier hva man skal spise og hvordan. Her var det den hvite mosen på toppen som var spisenes. Og det smakte bra, litt salt, nesten som chips. Nok en gang kjempe overrasket over maten og vi synes jo at dette var bare helt topp. For en opplevelse!

 

 

 

 

 

 

 

Jeg må berømme servitørene og kokkene som jobber der. De aller fleste av de er veldig unge og ekstremt talentfulle. Måten de jobber på viser tydelig at de er veldig opptatt av mat og drikke og de utfører jobben på en helt unik måte. Men, det er nok ikke hvem som helst som får jobb på slike restauranter, her er det kun de beste av de beste. 

 

 

Fortsettelse følger.......

 

Les hele innlegget på www.mstraveltipsy.com

 

 

 

 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

Mstraveltipsy

Mstraveltipsy

34, Oslo

Jobber for et flyselskap så selvfølgelig elsker jeg å reise! Sol og varme er vel favoritten, men er også klar for alt som byr på opplevelser! Så langt har jeg vært på over 200 steder i ca 50 forskjellige land. Bloggen består av reise tips, opplevelser, shopping, mat og drikke. Her vil du også finnne tipsene som ikke står i noen reisebøker! Sjekk også www.mstraveltipsy.com

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits