Hva skjedde med høfligheten?

 

 

 

 

Hva vil det si å være høflig? Det er nok mange som har sine meninger her, men det finnes jo faktisk en standard på hva som er høflig og hva som er uhøflig. Jeg tror jeg kan si meg rett i at vi nordmenn ikke er av den aller høfligste typen, og i noen situasjoner er vi skikkelig uhøflige. Jeg har bodd i England i et par år og britene er jo verdens kjent for å være ekstremt høflige mot hverandre og jeg har reist mye og sett mye av andre kulturer. Jeg er også gift med en ire og tilbringer myetid i Irland og ser jo med en gang at vi nordmenn rett og slett er et uhøflig folkeslag! Vi har mye å lære av andre kulturer, det er det ingen tvil om. Man skulle tro at jo mer vi mennesker og verden utvikler seg jo mer, etikette, empati og godhet og høflighet skulle vi lære, men det virker som alt går i stikk motsatt retning. Daglig så legger jeg merke til hvordan vi oppfører oss, og hvor mange folk som sier 'jeg skal ha.....' når de skal kjøpe noe på cafe, bar, restaurant etc? F.eks, jeg skal ha en cola og en bolle. Det er det faktisk de fleste som gjør. Men det heter da virkelig 'kan jeg få......' eller 'jeg vil gjerne ha......' Og hvor mange har glemt ordet takk, og hvor mange barn lærer ikke å bruke dette orde! Eller hva med vær så snill! Listen er så alt for lang og jeg vet ikke hav som er verre, at vi voksne ikke klarer å bruke disse frasene eller at vi lærer barna våre å ikke bruke disse ordene.

 

Jeg som jobber på en flyplass ser og opplever veldig mye, det er faktisk helt utrolig hvor mye det er i løpet av en dag hvis man bare prøver å være litt oppmerksom på det, eller slik som meg, veldig opptatt av det. Bare for å redegjøre litt av det opplever aller mest så skal jeg sette opp en liten liste.

 

1. Fått toalett døra nesten rett i fleisen på vei ut av toalettet (offentlig sted), skjer i alle fall 3 av 5 ganger. Holder man ikke døra for den som går rett bak deg?????

 

2. Blitt så og si løpt ned av "små" barn som flakser og virrer rundt uten at foreldrene sier noe. Barna har ikke fått beskjed om å se seg for eller holde seg litt i ro. (Dette er på en flyplass det er viktig å passe på barna her).

 

3. Blir gått ned/løpt over, skumpet borti, kjørt over av traller eller barnevogner uten at noen sier unnskyld. Det er da helt vanlig at man sier unnskyld hvis man "dytter" borti folk.

 

4. Bli tiltal som DU! /DØH! Man kan vel si enten unnskyld eller hei eller noe i den duren?

 

5. Er det normalt at voksne mennesker hyler og skriker til andre når de ikke får det som de vil? Det opplever jeg så alt for mange ganger.

 

6. Respekt for eldre. Det er det mange som ikke har i det hele tatt. Noe som er litt underlig for i utrolig mange land i verden så er det noe som er satt ekstremt høyt og noe som er forventet av absolutt alle, at man SKAL ha respekt for de eldre.

 

7. Førstemann syndromet. Alle sammen skal vært først hele tiden. Først på/av toget, først i kø, først inn i kinosalen, først, først, først, meg, meg, meg??????? Setter bare spørsmålstegn ved hele greia her.

 

 

Så hvorfor er det slik? Norge og nordmenn har jo egentlig lang tradisjoner når det gjelder folkeskikk og etikette, hva skjedde?

Ingen kommentarer

Lammelåret

06.03.2014 kl.21:07

Jeg tror man må skille mellom uhøflighet og mangel på høflighetsfraser. Høflighet handler for meg om hvordan jeg blir møtt og behandlet. Toneleie betyr mer enn selve ordene som brukes.

Noen av eksemplene dine tenker jeg skyldes ubetenksomhet, men den rølpingen ala døh?!, den er bare uhøflig.

Så jeg er til dels enig med deg, dvs jeg ser nok ting litt annerledes enn deg. Det handler likevel om det sammen. Jeg synes det er interessant å lese dine betraktninger siden du har mye erfaring fra "utlandet".

Mstraveltipsy

06.03.2014 kl.21:17

Tusen takk for at du er ærlig å sier hva du mener, det liker jeg :) Alle oppfatter jo ting forskjellig og som du sier så er vi enige på noen ting. Takk for at du tok deg tid til å legge igjen et svar, det setter jeg pris på :) Lammelåret:

Skriv en ny kommentar

Mstraveltipsy

Mstraveltipsy

34, Oslo

Jobber for et flyselskap så selvfølgelig elsker jeg å reise! Sol og varme er vel favoritten, men er også klar for alt som byr på opplevelser! Så langt har jeg vært på over 200 steder i ca 50 forskjellige land. Bloggen består av reise tips, opplevelser, shopping, mat og drikke. Her vil du også finnne tipsene som ikke står i noen reisebøker! Sjekk også www.mstraveltipsy.com

Follow on Bloglovin

Kategorier

Arkiv

hits